Svijet
132

Nelson Mandela: Raduje me ako sam bio inspiracija građanima BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Mandela sa nagradom
Bivši južnoafrički predsjednik i borac protiv apartheida Nelson Mandela nikada nije boravio u našoj zemlji. Ali, kako je jednom prilikom izjavio, bio je uz bh. građane u najtežim vremenima.

Nakon bivšeg predsjednika Češke Vaclava Havela (2004.) i ministra vanjskih poslova Austrije Aloisa Mocka (2005.), nagradu Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara 2006. godine dobio je Nelson Mandela. Nagrada mu je uručena preko Ambasade BiH u Pretoriji, a nedugo nakon uručenja, stigao je i odgovor od popularnog Madibe, koji se u svom pismu zahvalio za nagradu.

"Iako sam primio mnogo nagrada za svoj doprinos očuvanju mira u svijetu, bio sam ugodno iznenađen kada sam saznao da su ljudi iz vaše zemlje odlučili da mi ukažu ovu čast. Iskreno me raduje ukoliko sam na bilo koji način inspirisao ljude Bosne i Hercegovine, koji su pretrpjeli mnoge patnje, da nastave raditi na pomirenju i uspostavljanju trajnog mira. Južna Afrika je udaljena od vaše zemlje, ali mi smo ujedinjeni u globalnoj borbi za mir, koji, bez obzira na sve, nema alternative. Naši zajednički ciljevi moraju biti pomirenje i koegzistencija različitih kultura, religija i rasa. Ovo je moja poruka građanima Bosne i Hercegovine i želio bih još jednom da im se zahvalim za ovu nagradu", napisao je Mandela u svom pismu.

Nakon njega, ovu nagradu dobili su egipatski diplomata i bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradei (2007.) i lider grupe U2 Bono Vox.

"Kada smo 2006. godine razmišljali o laureatu i dobitniku nagrade, imali smo na umu ličnost čija vrijednost prelazi sve svjetske granice. Nama je bilo mnogo stalo do toga da ovu nagradu primi Nelson Mandela. On je bio bolestan i dugo smo čekali da se njegovo zdravstveno stanje popravi da može primiti nagradu. Preko naše ambasade uspjeli smo uspostaviti kontakt i uručiti nagradu Mandeli, što je za nas bila velika čast", kazao je za Klix.ba Alija Vidimlić, sekretar Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Naš sagovornik kaže da je Mandela bio izuzetan borac za ljudska prava, što je i osnovna ideja Centra.

"Mislim da smo napravili ispravan odabir i drago nam je da je prihvatio tu nagradu", dodaje Vidimlić.

U knjizi "In the Words of Nelson Mandela", u kojoj su sakupljene najznačajnije izjave najvećeg borca protiv apartheida, također se spominje Bosna i Hercegovina.

"Oni (lideri) razmišljali su krvlju, a ne mozgom", kazao je Mandela ne precizirajući o kojim liderima se radi, da li su u pitanju međunarodni političari ili domaći.