Svijet
0

Nelson Mandela proslavlja 95. rođendan u bolnici

Klix.ba
Nelson Mandela
Nelson Mandela
Nelson Mandela proslavlja svoj 95. rođendan u bolnici u Pretoriji koja je postala glavno mjesto okupljanja Južnoafrikanaca.

Građani Južne Afrike pozvani su i da obilježe 67 godina javnog rada njihovog bivšeg predsjednika i lidera radeći dobra djela 67 minuta.

Mandela je zbog infekcije pluća primljen u bolnicu 8. juna. Predsjednik Jacob Zuma izjavio je kako se njegovo stanje stalno poboljšava.

"Ponosni smo što je ova međunarodna ikona južnoafričkog porijekla i naša. Želimo mu dobro zdravlje. Zahvaljujemo svim našim ljudima koji podržavaju Mandelu tokom boravka u bolnici nesebičnom ljubavlju i saosjećanjem", rekao je Zuma u izjavi.

Mandelina kćerka Zindzi rekla je u srijedu kako je on napravio veliki napredak u oporavku.

"Milsim da će vrlo brzo doći kući", rekla je za Sky TV.

Njegov rođendan se proslavlja i kao Međunarodni dan Nelsona Mandele, koji su proglasile Ujedinjene nacije kao priznanje dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Bivši državnik je duboko poštovan širom svijeta zbog njegove uloge da okonča apartheid u Južnoafričkoj Republici. Postao je prvi predsjednik na prvim izborima za sve rase 1994. godine.

Danas milioni školaraca širom ove zemlje Mandeli pjevaju pjesmu "Sretan rođendan". Predsjednik Zuma planira ovaj dan obilježiti davanjem donacija kućama u kojima žive siromašne porodice.

Više od 700 dobrotvornih akcija bit će održano širom svijeta.