Južna Afrika
0

Nelson Mandela glasao na izborima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Heroj borbe protiv apartheida i prvi crni predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela glasao je u srijedu u Johannesburgu na 4. demokratskim općim izborima.

Ovaj 90-godišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir s mukom je ubacio glasački listić u specijalni sandučić postavljen za njega izvan biračkog ureda u rezidencijalnom kvartu Houghton, javio je AFP.

Oslanjajući se na štap i na ruku jednoga pokrajinskog zvaničnika, Mandela je naprije mahnuo novinarima i radoznalcima koji su ga satima čekali.

On se u nedjelju iznenada pojavio na posljednjem skupu svoje stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) koja bi trebalo da pobijedi četvrti put.

Izrazivši podršku bivšem pokretu za borbu protiv rasističkog režima, svjetska ikona mira i pomirenja ga je podsjetila na njegove dužnosti: borbu protiv siromaštva i izgradnju nerasnog društva.

Pozvano je više od 23 miliona birača da obnove Narodnu skupštinu i pokrajinske parlamente. Novi poslanici će izabrati predsjednika republike. Lider ANC-a Jacob Zuma bi trebalo da dođe na čelo države.