Istražna komisija
0

Nekvalitetan cement kriv za katastrofu u Meksičkom zaljevu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija "Halliburton" koristila je cement lošeg kvaliteta prilikom gradnje naftne bušotine "British Petroleuma" u Meksičkom zaljevu, čije je pucanje izazvalo najveću ekološku katastrofu u historiji SAD-a, saopštila je istražna komisija Bijele kuće.

Vrijednost "Halliburtonovih" akcija opala je za 16 procenata na njujorškoj berzi nakon što je komisija objavila svoje zaključke.

    "British Petroleum" nije oslobođen odgovornosti za zagađenje, ali je komisija oštro kritikovala i cementiranje bušotine koje je obavila kompanija "Halliburton". 

    Investitori sada strahuju da bi ova firma mogla da bude primorana da pokrije dio troškova čišćenja Meksičkog zaljeva i obale. "BP" je do sada izdvojio 32,2 milijardi dolara za operaciju čišćenja životne sredine.

    "Halibrton" je nekoliko sedmica prije eksplozije na naftnoj bušotini 20. aprila izvršio testove koji su pokazali da je korišteni materijal nestabilan, navodi se u izvještaju.

    U eksploziji na naftnoj platformi "Deepwater Horizon" poginulo je 11 radnika, a SAD su privremeno zabranile vađenje nafte u Meksičkom zaljevu.

    Komisija navodi da su "Halliburton" i "BP" bili svjesni slabosti cementa, jer se isti takav materijal pokazao nedovoljno čvrstim prilikom zatvaranja bušotine "Makondo" 8. marta, ali da nisu ništa preduzeli.
    "Halliburton" je saopštio da ne vjeruje da je cementna pjena koja je korištena na "Makondu" uzrokovala nesreću na bušotini "British Petroleuma".