WikiLeaks
0

Nekoliko sudionika napada 11. septembra pobjeglo iz SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi dokumenti koje je otkrio WikiLeaks pokazuju da je bilo još sudionika u samoubilačkim napadima u Sjedinjenim Američkim Državama 11. septembra 2001. godine, ali su oni uspjeli napustiti Ameriku da ne bi bili uhićeni.

Kako prenosi The Washington Post, tri građana Katara su stigla u SAD 15. augusta, nakon čega su promatrali ciljeve napada, da bi nakon 11. septembra napustili teritorij Amerike.

Oni su tokom boravka u SAD-u posjetili zgrade Svjetskog trgovinskog centra (WTC), Kip slobode, Bijelu kuću, odakle su otputovali u Los Angeles.

Američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da su ove osobe iz Katara bile nadzirane, ali je ustanovljeno kako nema osnova da se protiv njih podigne optužnica.

CIA i FBI su odbili komentirati ovo saznanje WikiLeaksa.

Trojica mogućih zavjerenika trebala su putovati u Washington 10. septembra istim zrakoplovom koji je idućeg dana otet i koji je udario u zgradu Pentagona. Međutim, oni su otputovali u London i kasnije 13. septembra u Katar.

WikiLeaksov dokument je depeša koja je 11. februara 2010. godine poslana iz američke ambasade u Dohi, u Kataru, raznim agencijama u Washingtonu.

"Čovjek po imenu Mohammed al-Mansuri mora biti pridodan vladinoj listi sumnjivih osoba. On je osumnjičen da je pomagao osobama koje su ušle u SAD tako što je sudjelovao u osmatranju potencijalnih meta i pružao drugu podršku otmičarima zrakopova", dodaje se u dopisu.

Al-Mansuri, inače iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, do septembra 2001. godine živio je u Long Beachu u Kaliforniji.