Početak školske godine
0

Neke škole neće prenositi Obamin govor

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Školske vlasti nekoliko oblasti u Sjedinjenim Američkim Državama saopćile su da neće prenositi obraćanje predsjednika Baraka Obame učenicima na početku školske godine, sljedeće nedjelje.

Školski okruzi u najmanje šest država naveli su da predsjednikov govor neće biti prikazivan u učionicama, zbog primjedbi koje su iznijeli neki školski nadzornici i roditelji.

Kako je planirano, Obama će u utorak održati govor u jednoj gimnaziji u Arlingtonu, nedaleko od Washingtona, koji će biti uživo prenošen preko internet sajta Bijele kuće i preko jednog od kanala kablovske televizije.

Taj plan naišao je na kritike kada je američki sekretar za obrazovanje Arnie Duncan poslao pismo direktorima škola pozivajući ih da dozvole učenicima da posmatraju govor, prenijela je vašingtonska radio stanica "Glas Amerike".

Konzervativni kritičari ocjenjuju da Obama pokušava da iskoristi priliku za promociju političke platforme i da time prekoračuje granicu miješanja države u obrazovanje.

Predstavnik Bijele kuće, međutim, tvrdi da Obamin govor neće biti političke prirode.

Umjesto toga, rekao je taj predstavnik, Obama će u govoru koji će trajati oko 20 minuta pozvati učenike da vrijedno rade i da ne napuštaju školu.

Pristalice Obaminog govora ističu da je bivši republikanski predsjednik George Bush stariji 1991. takođe govorio učenicima, što je uživo prenosila televizija.