EU
0

Neke evropske zemlje su protiv pomoći istočnoj Evropi

FENA
Republika Češka, koja predsjedava Evropskom unijom, kao i više evropskih zemalja, usprotivile su se u nedjelju specijalnom planu za pomoć istočnoj Evropi suočenoj s ekonomskom krizom, koji zastupa Mađarska i sama pogođena krizom.
  • Ne mislim da je istočna Evropa specijalna regija, ne mislim da je neophodno izdvajati neke zemlje unutar EU i podržavat ću pomoć EU svim zemljama kojima je ona potrebna, a ne samo istočnoj Evropi, izjavio je češki premijer Mirek Topolanek po dolasku na skup evropskih lidera posvećen ekonomskoj krizi, javio je AFP.

Estonski ministar Andrus Ansip je izjavio da je "oštro protiv ideje da se formira blok" Istočna Evropa unutar EU.

  • Mi smo do sada pokazali, naročito na primjeru Mađarske, da pomažemo državama kojima je to potrebno, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

  • Nastavit ćemo, naravno, da to činimo putem međunarodnih organizacija, s evropskim sredstvima, kazala je ona.

Mađarski premijer, čija je zemlja zajedno s Letonijom najviše pogođena nedostatkom tekućeg novca, zagovara specijalni plan pomoći bankama istočne Evrope sa sumom od 160 do 190 milijardi eura, osim 24,5 milijardi pomoći koje će dati svjetske banke, a posebno Centralna evropska banka.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je naglasio da je važno voditi računa o "specifičnim teškoćama" zemalja istočne Evrope.