Svijet
0

Nekadašnji nacistički logor u Mauthausenu dobio novi memorijalni centar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi memorijalni centar u nekadašnjem nacističkom koncentracijskom logoru Mauthausenu, nedaleko od austrijskog grada Linza, otvoren je u nedjelju u prisustvu brojnih uglednika, među kojima su bili i mađarski predsjednik Janos Ader, poljski Bronislaw Komorowski i austrijski Heinz Fischer, prenose agencije.

Memorijalni centar otvoren je nakon petogodišnje izgradnje, a među više od 500 gostiju na otvaranju je bilo i trideset preživjelih logoraša iz tog najvećeg koncentracijskog logora na tlu Austrije.

Uglednici su u svojim govorima naglasili da se nikada više ne smije dopustiti širenje ideologija koje su dovele do stvaranja neljudskih diktatura 20. stoljeća.

Fischer je pozvao na "odbacivanje svih oblika rasizma i antisemitizma", te kazao da se iskustva preživjelih logoraša moraju pamtiti kako bi bila "upozorenje za budućnost".

Ader je u govoru povodom otvaranja novog centra rekao da bi "naša prošlost, ako je zaboravimo, mogla postati našom budućnošću", prenosi agencija MTI.

Otvaranju memorijalnog centra prisustvovali su i izraelska ministrica pravosuđa Tzipi Livni, premijer Srbije Ivica Dačić i predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin.

Novi memorijalni centar, čija je izgradnja stajala 1,7 miliona dolara, uključuje dvije stalne izložbe koje svjedoče o užasima tog logora u kojemu je od 1938. do 1945. život izgubilo više od 90 hiljada ljudi, prenosi AFP.