Svijet
12

Nekada "komunistički terorista", a danas heroj: Godišnjica smrti Nelsona Mandele

Piše: I. P.
U historijskim udžbenicima teško ćemo pronaći osobu koja može parirati južnoafričkom vođi Nelsonu Mandeli.

Rođen u državi gdje manjina vlada nad većinom, a čiji je sistem u svojoj srži prožet rasizmom i samoprozvanom bjelačkom dominacijom, Mandela je rastao i postao član organizacije koja nenasilno pokušava Južnoafričku Republiku dovesti u društveni red.

Organizacija pod nazivom Afrički nacionalni kongres danas je najmoćnija stranka u državi, ali tada je bila tek marginalizirana organizacija koja se borila za legalnost svog djelovanja. Udruživši snage sa socijalistima i komunistima, Mandela se ubrzo pronašao u tom političkom krilu da bi već 1962. godine bio uhapšen zbog njegovog afiniteta prema radikalnijim sredstvima političke borbe.

Osuđen je na 27 godina zatvora, a njegova borba i utjecaj samo su rasli i širili se izvan zidova zatvora u Cape Townu. Nakon njegovog izlaska 1990. godine direktno je učestvovao u mirnoj tranziciji i preraspodjeli moći između crnaca i bijelaca, a za koju je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Kao predsjednik države radio je do 1999. godine, a nakon toga počinje svoj humanitarni rad van okrilja vlasti. Njegovo ime postalo je sinonim borbe protiv opresije i aparthejda pa i nakon njegove smrti 5. decembra 2013. godine.

Iako su ga mnogi kritičari proglasili komunističkim teroristom, on je vlasnik više od 200 međunarodnih priznanja, najviših američkih i svjetskih priznanja paralelno te nosilac njemu najvažnije titule – oca nacije.