Svijet
0

Neizvjestan datum izbora u Pakistanu

FENA
Izborna komisija u Pakistanu danas odlučuje da li će parlamentarni izbori, prema ranijem planu, biti održani 8. januara. Opozicijske stranke tvrde da je komisija naklonjena predsjedniku Pervezu Musharrafu i insistiraju na tome da izbori moraju biti organizirani sljedeće sedmice.

Komisija je, međutim, ranije saopćila da će izbore biti teško organizirati prema ranijem dogovoru jer su, kako se navodi, pripreme omeli protesti pristalica ubijene opozicijske čelnice i bivše premijerke Benazir Bhutto.

Neki zvaničnici su novinarima kazali kako ne očekuju da će izbori biti održani prije sredine februara, prenijele su agencije. Objavljivanje odluke o tačnom datumu izbora do sada je nekoliko puta odgađano.

Američka vlada je saopćila da se slaže s odgađanjem ako je to želja svih pakistanskih stranaka te ako se odredi tačan datum kada će se izbori održati.

Saradnik ubijene Benazir Bhutto izjavio je da je ona planirala objaviti dokaz namještanja izbornih rezultata one noći kada je ubijena u atentatu.

Latif Kohosa iz Narodne stranke Pakistana tvrdi da je Bhutto htjela predstaviti 160 stranica dugačak dokument na konferenciji za novinare prošlog četvrtka, nakon što bi ga uručila dvojici američkih zakonodavaca koji su boravili u posjeti Pakistanu.

Pakistanske vlasti saopćile su da su ubile pet i zarobile 20 militanata nakon otmice četiriju vojnika u području Južnog Waziristana, uz granicu s Afganistanom.

Pakistanske vlasti optužuju jednog čelnika militanata iz tog područja za ubistvo opozicijske čelnice Benazir Bhutto.