Ne zna se jesu li živi
0

Neizvjesna sudbina novozelandskih rudara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija na Novom Zelandu je saopćila da ne zna kada će spasilačke ekipe moći početi potragu za 29 rudara, koji se vode kao nestali od podzemne eksplozije u petak.

Strahuje se da bi pretraživanje rudnika Pike River Coal moglo izazvati novu eksploziju. Spasioci sada buše usku rupu kako bi testirali nivo otrovnih i zapaljivih plinova. Predstavnik policije je rekao da će istraživački tim biti poslan u okno čim bude procijenjeno da je to sigurno.

Jedan od dva rudara koji su uspjeli da izađu iz rudnika nakon eksplozije kaže da niko ne zna da li su njihove kolege još žive, prenio je BBC.

Uplakani članovi porodica zatrpanih rudara povedeni su u nedjelju u obilazak rudnika, u pokušaju da im se pomogne razumjeti opasnosti kojima su izloženi spasioci. Crkve u okolini rudnika su u nedjelju prepune lokalnog stanovništva, koje se zajednički moli za spas rudara.

Spasioci su u subotu izražavali uvjerenje da će rudari biti pronađeni živi. Direktor rudnika Peter Whittall rekao je kako je sasvim moguće da rudari sjede oko cijevi za ventilaciju, čekajući da budu izbavljeni, ali je dodao da na pozive preko telefona koji funkcionira niko nije odgovorio.

Policija je nešto ranije rekla kako i dalje vjeruje da će rudari biti pronađeni živi, ali da strahovanja od druge eksplozije sprečavaju spasitelje da uđu u rudnik. Premijer Novog Zelanda John Key kazao je da je izvlačenje zarobljenih rudara njegov glavni prioritet.

Rudari su zarobljeni u jami od petka ujutro kada je došlo do podzemne eksplozije. Najmlađi rudar ima 17 godina, a najstariji 62. Među njima su dva Australca i dva Britanca.

Ekipa australskih stručnjaka stigla je u Novi Zeland kako bi pomogla u spašavanju rudara.

Dva rudara s lakšim ozljedama su u petak uspjela izaći iz rudnika; oni su rekli da će za njima izaći i ostali, ali niko se do sad nije pojavio na površini. Podzemne komunikacije su u prekidu, i nije moguće stupiti u kontakt sa zatrpanim rudarima.