Ističe izraelski moratorij
0

Neizvjesna sudbina mirovnih pregovora na Bliskom istoku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski moratorij na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali ističe u nedjelju navečer, a zasad je neizvjesno hoće li Izraelci taj moratorij produžiti i time omogućiti nastavak bliskoistočnih mirovnih pregovora pod okriljem SAD-a.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je na zasjedanju Opće skupštine UN-a izjavio kako Izrael "mora izabrati između mira i nastavka izgradnje svojih naselja".

Moratorij na izraelsku izgradnju na područjima koja Palestinci smatraju okupiranima istječe 26. septembra u ponoć, a Palestinci i Sjedinjene Države traže od izraelske vlade da ga produže. Na tome je inzistirao i američki predsjednik Barack Obama tokom govora na Općoj skupštini UN-a ove sedmice, prenosi agencija AFP.

Jedan je neimenovani izraelski dužnosnik kazao da premijer Benjamin Netanyahu ulaže intenzivne napore za postizanje kompromisa prije isteka moratorija.

Abas je pak ranije rekao da odbija svaki kompromis koji ne bigarantirao potpuni prekid naseljavanja, čak i ako to dovede u pitanje nastavak direktnih mirovnih pregovora s Izraelom koji su počeli 2. septembra pod okriljem Sjedinjenih Država.

"U potpunosti smo spremni surađivati s Amerikancima na njihovim naporima da uspije politički proces čiji je krajnji cilj postizanje sveobuhvatnog, pravednog i dugoročnog mira", kazao je Abas pred Općom skupštinom UN-a.

Abas ipak u UN-u nije ponovio da će prekinuti pregovore ako Izrael ne pristane na produženje moratorija, s obzirom na činjenicu da su američki diplomati pojačali svoje napore na nastavku pregovora te vrše pritisak na Izraelce da produlje odluku o zamrzavanju izgradnje, prenosi agencija dpa.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak i izraelska delegacija na UN-ovoj skupštini produžili su boravak u Washingtonu nakon niza sastanaka s američkim i palestinskim zvaničnicima u New Yorku.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Bliski istok Jeffrey Feltman novinarima je kazao kako su razgovori vrlo "intenzivni" te da se "Izraelci pozivaju na produženje moratorija".