Holandija
0

Neizvjesna sudbina bebe prodate preko neta

Sarajevo-x.com
Bebi iz Belgije, koju su roditelji putem interneta ponudili na prodaju zainteresovanima, a koju je potom kupio jedan holandski par, trenutno se pruža njega u Amsterdamu.

Prema pisanju medija, dječaka su u julu kupili od roditelja Belgijanaca iz Ghenta. U jednom izvještaju navodi se cijena od 5.000 do 10.000 eura koju su pritom platili kao ponuđači najvećeg novčanog iznosa.

Holanđani su negirali kupovinu djeteta, ističući kako su zapravo platili samo troškove trudnoće biološke majke. Sud u gradu Zwolleu objavio je da su ovi ljudi prekršili zakon usvajajući bebu iz inostranstva, te da je ona morala biti predata socijalnim radnicima.

Vijeće za zaštitu djece, koje radi pri holandskom ministarstvu pravde, predložilo je da se beba privremeno da na usvajanje dok ne bude donijeta konačna odluka belgijske vlasti o njegovoj daljoj sudbini.

"Za odrastanje svakog djeteta najvažnije je da poznaje historiju svoje porodice. Skrivanje stvarnog identiteta je štetno", stoji u izjavi Vijeća.

Ured javnog tužioca u Holandiji radi na ovom slučaju, a istraga je pokrenuta i u Belgiji, javio je Reuters, pozivajući se na holandsku agenciju ANP.