Sirija, zemlja bezimenih grobova
0

Neidentifikovana tijela rezultat pokolja nad civilima

Agencija Anadolija
(Foto: AA)
Svakodnevni porast stradalih civila u organizovanim operacijama Snaga sigurnosti Sirije protiv opozicionih aktivista, pored toga što predstavlja i ozbiljno kršenje ljudskih prava, ovu zemlju je učinio i "zemljom bezimenih grobova".

U potrazi za svojim bližnjima stanovnici Homsa dolaze u Vojnu bolnicu gdje se u mrtvačnici nalazi na stotine tijela. Jedan od nadležnih, koji krije identitet iz sigurnosnih razloga izjavio je kako je jedan dio mrtvih tijela naslaganih na vojni kamion prebačen i zakopan na nepoznatom mjestu, a drugi dio je pokopan u dvorištima seoskih džamija.

Došavši u Vojnu bolnicu u Homsu kako bi preuzeo mrtva tijela svojih bližnjih, stanovnik ovog grada Ebu Sulejman, u izjavi za novinsku agenciju Anadolija, rekao je da je mrtvačnica i dalje puna iako je na hiljade tijela pokopano u selima. Ebu Sulejman tvrdi da su neidentifikovana tijela rezultat pokolja nad civilima koje je počinila paravojna formacija Šebbiha, nakon što se Slobodna vojska Sirije povukla iz grada Baba Amr.

Otvorena masovna grobnica

Jedan drugi stanovnik Homsa po imenu Ahmed Đemil objasnio je da su druga tijela, na koja su "zakačeni brojevi", a radi se uglavnom o tijelima žena i djece smještena u mrtvačnici, a kako je rekao, ubistva su izvršena na najbrutalniji način.

Prilikom posjete Homsu jedna osoba pokazala nam je masovne grobnice, a u jednoj novootvorenoj nalazi se devet tijela od kojih je šest žena istog prezimena, dvoje djece i jedan starac.

"Opozicioni aktivisti nisu više mogli pružati otpor protiv tenkova koji su ušli u selo, pa su se morali povući. U selo su ušli vojnici i paravojne formacije Šebbiha koji su odvodili žene i djecu u nepoznatom pravcu pod izlikom da su pomagali opozicionim aktivistima" izjavili su stanovnici Homsa koji su došli u mrtvačnicu da potraže svoje bližnje.

Pokolj u Homsu

"Pet dana sam pokušavao preuzeti mrtva tijela koja su u mrtvačnici naslagana jedno na drugom. Tek nakon pet dana uspjeli su pronaći tijela, a zbog raspadanja ne može im se prići. Zajedno sa tijelima rodbine koja sam došao da preuzmem, dali su mi 12 tijela da pokopam. Ako ono što se događa u Homsu nije pokolj, šta je onda pokolj? Kada su muškarci koji su pružali otpor u selima morali da se povuku, paravojne formacije Šebbiha ušle su u selo i poklali žene, djecu i starce" ispričao je Mahmud Ševki u očaju i tugi došavši po tijelo svog strica i tri sina.

U međuvremenu iskopane rake, bit će ispunjenje tijelima nastradalih kada ih u raspadnutom stanju u mrtvačnici budu pronašli njihovi bližnji.

Iz UN-a saopćili su da je najmanje osam hiljada ljudi među kojima veliki broj žena i djece ubijeno, a organizacije za ljudska prava optužuju Vladu za brutalnost.