Svijet
0

Negroponte dozvolio uvid u dio "trendova globalnog terorizma"

FENA
John Negroponte
John Negroponte
Sjedinjene Američke Države objavile su dijelove povjerljivog izvještaja o uticaju rata u Iraku na razvoj globalnog terorizma, nakon što su izvodi iz tog dokumenta koji su procurili u javnost podstakli javnu debatu o smislenosti američkih akcija protiv terorista širom svijeta.

Šef američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) John Negroponte dozvolio je javnosti uvid u tri i po od ukupno 30 stranica izvještaja imenovanog "Trendovi globalnog terorizma – uticaj na SAD", u kojem se Sirija i Iran navode kao najznačajniji sponzori radikalnih islamista, ali se proziva i čitav niz drugih zemalja zbog "nesposobnosti" da se izbore s takvim aktivnostima.

Nadalje, američki obavještajci potvrdili su davnašnje tvrdnje zapadnoevropskih stručnjaka koji su upozorili da ključna mjesta u organizaciji pobunjenika u Iraku preuzimaju sami Iračani, što veteranima ratova u Afganistanu, Čečeniji i BiH ostavlja prostor da se otisnu na nova ratišta.

"Glavni faktori jačanja ekstremističkih pokreta u muslimana su sve jači osjećaj nepravde, spore reforme u arapskim zemljama, rastuća mržnja prema SAD-u i, na kraju, rat u Iraku", navodi se u izvještaju, prenose agencije.

Također, NSA navodi da su proislamističke grupe raznih profila u posljednje vrijeme počele koristiti internet kao sredstvo komunikacije, obuke, prikupljanja fondova, ali i regrutaciju novih pristalica.

Od oktobra prošle do juna ove godine u šest država svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Dansku, Švedsku i BiH, uhapšeno je oko 40 mladića optuženih da su pripremali seriju terorističkih napada koristeći se internetom kao sredstvom komunikacije.

"Ocjenjujemo da džihad u Iraku priprema novu generaciju lidera terorista. Irački sukob je postao mrjestilište džihadista, što proizvodi duboki jaz između SAD-a i muslimanskog svijeta", navodi se u izvještaju, koji je kompletiran još u aprilu, ali se suštinski uzima kao "aktuelni pregled terorističkih prijetnji".

Američki obavještajci upozorili su da će interesi SAD-a, ukoliko se ovakvi trendovi nastave i u budućnosti, biti ugroženi i da će cjelokupna situacija dovesti do novih napada na SAD.

Dio izvještaja bavi se i položajem najozloglašenije od svih terorističkih organizacija - Al-Qaide Osame bin Ladina, "čije je vođstvo oslabljeno, ali organizacija nastavlja da predstavlja opasnost po interese SAD-a".

Istovremeno se navodi da se organizacije radikalnih islamista prilagođavaju na nove taktike borbe protiv terorizma, pri čemu se zapaža rast broja džihadista u islamskom svijetu, "mada džihadisti još uvijek čine neznatnu manjinu u odnosu na ukupan broj muslimana".