Svijet
0

Negroponte brani nominaciju generala Haydena za direktora CIA-e

FENA
Direktor nacionalnog obavještajnog sektora John Negroponte stao je u odbranu nominacije generala Haydena za direktora CIA-e. U pokušaju ublažavanja bojazni među djelatnicima CIA-e, Negroponte je izjavio da administracija pokušava privoljeti bivšeg zamjenika direktora za operacije u CIA-i Stephena Kappesa da se vrati iz penzije i bude zamjenik generala Haydena.

Kappes je vodio sve tajne operacije CIA-e te je s Libijom dogovorio njeno odbacivanje oružja masovnog uništavanja. On i njegov zamjenik dali su ostavke u novembru 2004. godine nakon navodnog sukoba s Porterom Gossom i njegovim ljudima.

Predsjednik George Bush imenovao je za direktora CIA-e generala ratnog zrakoplovstva Michaela Haydena nakon ostavke Portera Gossa.

Govoreći o nominaciji generala Haydena za novog direktora CIA-e, krovni direktor američkog obavještajnog sektora, John Negroponte, rekao je da je Goss znao kako je njegova misija ograničena.

Nakon manje od dvije godine provedene na dužnosti direktor CIA-e, Porter Goss, u petak je predsjedniku Bushu podnio ostavku. Za njegov iznenađujući odlazak nije naveden nikakav razlog. No dužnosnici administracije pokušavaju odbaciti bilo kakvo viđenje da je Goss otpušten.

Goss je bio na čelu CIA-e u razdoblju u kojem je promijenjen i opis njegovog posla. Do 2004. godine direktor CIA-e bio je i glavna osoba za čitav američki obavještajni sektor. No to se promijenilo kada je uspostavljena dužnost krovnog direktora obavještajnog sektora na koju je postavljen John Negroponte.

Neki drže da je Goss bio razočaran zbog toga što on nije dobio taj posao.

Analitičari vjeruju da će predsjednikov kandidat za novog direktora CIA-e Michael Hayden naići na početne sumnje u CIA-i. Kako bi se zadržao civilni karakter CIA-e većina direktora nisu bili aktivni djelatnici oružanih snaga. Pored toga, kaže Tyler Drumheller, tajne operacije – što je glavni posao CIA-e - nisu jača strana generala Haydena, javio je Glas Amerike.

"Bilo bi bolje kad na čelu CIA-e ne bi bio vojni oficir. Glavno iskustvo generala Haydena je u elektronskom prisluškivanju i upravljanju. On je dobar administrator, vjerovatno bolji od Gossa, no ne znam kako će CIA funkcionirati u operacijskom smislu."

Najavljujući svoj izbor u Bijeloj kući, predsjednik je rekao da general Hayden ima više od 20 godina iskustva na području obavještajnog rada te da vrlo dobro poznaje američku obavještajnu zajednicu. Bush je također naglasio da će Michael Hayden posvetiti pozornost tajnosti rada kao i odgovornosti obavještajaca za svoj rad – što je od kritične važnosti za nacionalnu sigurnost.
General Hayden trenutno obnaša dužnost zamjenika direktora svih američkih obavještajnih službi, a u prošlosti je bio prvi čovjek Agencije za nacionalnu sigurnost.

Imenovanje novog direktora Središnje obavještajne službe mora odobriti Senat Sjedinjenih Država, nakon postupka potvrde. Nekoliko republikanaca u Kongresu već je upozorilo da nisu baš oduševljeni predsjednikovim izborom, pogotovo stoga što je riječ o profesionalnom vojniku, kojeg se stavlja na čelo jedne civilne agencije američke vlade.

Imenovanje bivšeg direktora Agencije za nacionalnu sigurnost za prvog čovjeka CIA-e vjerojatno će obnoviti prijepor o predsjednikovoj odluci od prije nekoliko godina o prisluškivanju telefonskih razgovora nekih Amerikanaca za koje se sumnjalo da su u vezi s teroristima u inozemstvu.
Predsjednik Bush je svojedobno izjavio da je prisluškivanje predložio upravo Michael Hayden, tadašnji direktor Agencije za nacionalnu sigurnost.

Republikanski senator Pat Roberts – koji je na čelu odbora koji će razmotriti Haydenove kvalifikacije za novu dužnost – rekao je da još nije spreman podržati ovo imenovanje. Republikanski senator Arlen Specter izjavio je da se postupak potvrde u Senatu treba usredotočiti na pitanje je li prisluškivanje bilo zakonito ili ne.