Svijet
0

Neformalni sastanak šefova diplomatija EU u Češkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije održava se u petak i subotu u Češkoj, a na dnevnom redu je prije svega proširenje i zapadni Balkan, te uz to nekoliko vanjskopolitičkih tema.

Neformalni sastanak u mjestu Hluboka na Vltavi počinje u petak radnim ručkom tokom kojega će se razgovarati o nekoliko vanjskopolitičkih tema - stanju na Bliskom istoku, Bjelorusiji i civilnim misijama Evropske sigurnosne i obrambene politike.

Drugi dan sastanka, subota, u cijelosti je posvećen pitanjima proširenja i zapadnog Balkana.

Ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a pridružit će se i njihovi kolege iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković.

Riječ je o sastanku koji se u evropskom žargonu naziva Gymnich, po imenu dvorca nedaleko od Bonna, gdje je 1974. godine održan prvi neformalni sastanak ministara vanjskih poslova i koji se otada održava dvaput godišnje.

Iako je češko predsjedništvo proširenje stavilo visoko na popis svojih prioriteta, na tri do sada održana redovita mjesečna sastanka ministara vanjskih poslova to nije bilo na dnevnom redu.

Budući da je u pitanjima proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica EU-a, češko se predsjedništvo nije htjelo upuštati u rizik, znajući da atmosfera za proširenje nije dobra, u prvom redu zbog nezapamćene gospodarske krize, još uvijek nesigurne sudbine Lisabonskog ugovora, a i zbog zamora od proširenja.

Nerijetko se čuje da ni posljednje proširenje nije dobro provedeno i da je bilo preuranjeno, a kao dokaz se uzima činjenica da su neke od novih članica doslovno pred bankrotom.

Paket pomoći od 50 milijardi eura, odobren prošle sedmice na samitu EU-a, za zemlje izvan eurozone koje su najteže pogođene krizom, mnogi nazivaju skrivenim troškom proširenja, ma koliko to bilo nepravedno, jer je gospodarstvo u starim članicama itekako profitiralo zbog širenja jedinstvenog tržišta.

Od zemalja koje imaju perspektivu članstva jedino Hrvatska može u dogledno vrijeme postati članicom, a i ona je blokirana zbog bilateralnog problema sa Slovenijom.

Srbiji je zamrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom, o crnogorskom zahtjevu za članstvo Vijeće EU-a još se nije očitovalo zbog protivljenja nekoliko zemalja, Makedonija još uvijek čeka na datum za početak pregovora, dok Bosna i Hercegovina i Albanija još nisu ni podnijele zahtjev za članstvo.

Ni u odnosu na dugo obećavanu liberalizaciju viznog režima za građane zemalja zapadnog Balkana nije se daleko odmaklo.

Njemački demokršćani, stranka kancelarke Angele Merkel, nedavno je glasno rekla ono o čemu se potiho priča već neko vrijeme - daljnje proširenje nakon ulaska Hrvatske, čije se članstvo uprkos trenutnoj blokadi smatra manje-više gotovom stvari, treba privremeno zaustaviti kako bi se Unija konsolidirala prije nego što se bude mogla dalje širiti.

Javljaju se čak i ideje da se resor proširenja u novoj Komisiji, koja će biti izabrana početkom godine, ukine jer povjerenik za proširenje po definiciji svoga posla teži ubrzavanju toga procesa.

Usprkos tome, povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu je izrazio nadu da će ministri vanjskih poslova na Gymnichu ponovno potvrditi evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ističući da one ne bi trebale biti "žrtveni jarac" gospodarske krize.

Pozvao je zemlje članice da se drže obaveza koje su preuzele još u Solunu 2003. godine kada je svima zemljama obećano članstvo u EU-u kada ispune potrebne uvjete.

Zanimljivo je da se Gymnich održava u dvorcu koji pripada obitelji češkog ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga, jednoj od najstariji čeških plemićkih obitelji.