Britanski listovi
0

Nedoumice u vezi TV nastupa premijera Gordona Browna

FENA
Gordon Brown (Foto: Reuters)
Gordon Brown (Foto: Reuters)
Više britanskih listova u subotu izražava nedoumicu u vezi s tv nastupom premijera Gordona Browna, u kojem on po prvi put otvoreno govori o svojoj djeci, braku, otkrivajući svoju "ljudsku stranu".

U emisiji "Životne priče" voditelja Piersa Morgana, inače pristalice Laburista i ličnog Brownovog prijatelja, premijer je imao priliku da se "ponovo predstavi biračima" u svjetlu svog porodičnog života i porodičnih trauma - smrti prve kćerke i teške bolesti drugog sina.

Times se pita da li je razlog ovoj iznenadnoj otvorenosti čuveno nezgrapnog i zakopčanog Browna to što se izbori približavaju, a Laburisti strahuju da njihov vođa ne posjeduje dovoljnu harizmatičnost da privuče birače. Njegovi savjetnici su takođe akutno svjesni imidža dobrog oca i porodičnog čovjeka koji krasi njegovog glavnog političkog protivnika Davida Camerona, a poznato je da se vođa Konzervativaca nije ustezao da javno govori o smrti svog teško hendikepiranog sina, koji je umro prošle godine, niti da se slika sa svoja druga dva djeteta.

Times se stoga pita da li je Brown samo pokazao lice ožalošćenog oca ili je riječ o ciničnom predizbornom triku, dodajući da Cameron ovog puta neće uzvratiti istom mjerom, kao i da Konzervativci, iako razljućeni Brownovim ispovjedničkim tonom, neće javno kritikovati premijera iz straha da bi postigli kontraefekat i izazvali dodatno saosjećanje birača prema njemu.

Konzervativni Daily Telegraph čak staje u odbranu premijera, ne sumnjajući u istinitost njegovog bola, pitajući se da li optužbe za predizbornu manipulaciju više pokazuju koliko je njegova reputacija opala u posljednje vrijeme ili koliko je zatrovana politička atmosfera u Britaniji.

Ovaj list ipak zaključuje da su političari koji pristaju da govore o svom privatnom životu po pravilu u krizi i da ovome pribjegavaju kako bi povratili naklonost birača.