Evropski parlament
0

Nedolazak se plaća

FENA
Jose Manuel Barroso (Foto: AP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AP)
Dnevnik The Times se u ponedjeljak osvrće na prijetnju Evropske komisije zastupnicima Evropskog parlamenta - ili se pojavite kada predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso sutra bude držao govor o stanju Evropske unije ili ćemo vam uzeti pare.

Taj potez, čiji je cilj da se pokaže da su najviši evropski dužnosnici popularniji nego što zapravo jesu, dopao bi se čak i Mao Ce Tungu, smatra Times.

Kao na kakvom komunističkom kongresu, sva mjesta u dvorani će vjerojatno biti popunjena, i to tokom cijele trosatne sjednice, zbog prijetnje oduzimanjem dijela dnevnice u slučaju nedolaska.

Pojedini evropski parlamentarci se pitaju i da li će morati aplaudirati kao jedan ili možda pjevati evropsku himnu, Odu radosti, bilježi euroskeptični Times.

Barrosov sutrašnji govor o stanju Unije prvo je takvo obraćanje predsjednika Evropske komisije zastupnicima Evropskog parlamenta, po ugledu na redovito godišnje obraćanje američkih predsjednika Kongresu.

Namjera je, ocjenjuje Times, da taj govor bude odraz ambicije EU-a da nastupa kao superdržava otkako je Lisabonskim ugovorom dobila nove ovlasti.