Tunis uložio protest Libiji
0

"Nećemo tolerisati nasilje"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage libijskog čelnika Muamera Gadafija i u petak su se sukobile s tuniskom vojskom nakon što su granatirale pogranični grad Dehibu, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena.

Jedan odred libijskih vojnika ušao je u grad kamionom jureći pobunjenike, protivnike Gadafija.

Zbog upada vojske na teritoriju Tunisa vlasti te zemlje uložile su protest ambasadoru Libije, prenio je Reuters.

Zamjenik šefa diplomacije Tunisa Radwan Nouaiser rekao je za TV-kanal Al-Jazeera da je u sukobima bilo ozlijeđenih, među kojima je i jedna djevojka.

"Pozvali smo libijskog ambasadora i uložili mu oštar protest jer nećemo tolerirati bilo kakvo ponovno nasilje. Teritorij Tunisa je crvena linija i niko nema prava da je prekrši", naglasio je Nouaiser.

Snage libijskog lidera Muamera Gadafija borile su se posljednjih nekoliko dana s pobunjenicima za kontrolu graničnog prijelaza Dehiba-Wazin, na granici s Tunisom, koji su prije sedmicu dana zauzeli pobunjenici poslije žestokih borbi.

Očevici su naveli da su pobunjenici pobjegli u Tunis, a da su ih Gadafijeve snage pratile, ušavši kilometar duboko na tunisku teritoriju.

Snimatelj agencije Reuters koji je prešao granicu i ušao u Libiju vidio je tijela trojice Gadafijevih vojnika, ali za sada nije jasno jesu li ih ubili pobunjenici ili vojska Tunisa.

Tuniske vlasti zatvorile su granicu, postavile bodljikavu žicu i utvrdile se na položajima, prenosi britanska agencija.

Kolone libijskih izbjeglica stigle su do graničnog prijelaza, ali nisu mogli da ga prijeđu.

Stanovnici Dehibe kažu da je grad bio zasut granatama, od kojih su neke pogodile stambene kuće, a u napadu je povrijeđena jedna žena.