Barack Obama
0

"Nećemo iznevjeriti svoje vojnike"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama odao je danas počast oružanim snagama SAD iz prošlosti i sadašnjosti i obećao da ih neće iznevjeriti.

Obama je održao govor na nacionalnom groblju Arlington, u danu kada svijet obilježava 91. godišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata.

Obama je položio vijenac na grob neznanih junaka na vojnom groblju, prenosi BBC.

„Nema dovoljnih počasti ili komemoracija za pale veterane i njihove porodice, koji mogu da budu na visini vaše službe i vaše žrtve“, rekao je američki predsjednik.

On je dodao da su postojala vremena u kojima je Amerika „iznevjerila sveto povjerenje“ između armije i naroda.

„Naši vijetnamski veterani služili su časno, ali su kod kuće često nailazili na osudu i nemar, a ne na zahvalnost i podršku. Dok sam ja vrhovni komandant, biću pravedan prema njima. Amerika vas neće iznevjeriti, mi ćemo se brinuti za svoje“, dodao je Obama.

On je odao i počast vojnicima koji se trenutno bore u Avganistanu i Iraku i napomenuo da oni zaslužuju da budu „rame uz rame sa prethodnim generacijama zbog pokazane hrabrosti i podnesenih žrtava“.
Obama će se kasnije tokom dana sastati sa članovima svog bezbjednosnog tima radi rasprave o novoj strategiji američkog angažmana u Avganistanu.