Bruxelles
0

'Neće biti skenera na aerodromima'

FENA
Bruxelles je odbacio spornu ideju o postavljanju skenera za tijelo na svim aerodromima u Evropskoj uniji, ali je zadržao propise na snazi o dozvoljenim tečnostima u prtljagu koji se unosi u putničku kabinu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Evropske komisije.

Komisija želi više vremena za "analizu" prikladnosti postavljanja skenera za tijelo kojim bi se kontrolirali putnici na aerodromima Evropske unije, precizirao je glasnogovornik.

Postavljanje skenera za tijelo, koje je evropska komisija spominjla u septembru, izazvala je buru u Evropskom parlamentu prošlog mjeseca.

Neke zemlje, na čelu s Njemačkom, izrazile su podijeljenost oko takve mjere iz straha da ne budu optužene za voajerizam.

Valovi iz tih aparata prolaze kroz odjeću i na ekranu ocrtavaju golo tijelo u tri dimenzije.

Europoslanici su u oktobru tražili od Bruxellesa studije o ekonomskom i etičkom utjecaju tih aparata, kao i o njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje. Aparati su već korišteni u Velikoj Britaniji, Holandiji i Švicarskoj.

Evropski povjerenik za prijevoz Antonio Tajani je potvrdio da skener ne bi bio obavezan, ali bi bio "alternativa ručnom pregledanju", dok slike ne bi nikada bile snimljene ni sačuvane.