Dogovor Hamasa i Fataha
0

Neće biti protesta u Gazi zbog palestinskog zahtjeva

FENA
Ismail Hanija (Foto: AFP)
Ismail Hanija (Foto: AFP)
Islamistički Hamas koji vlada pojasom Gaze i njegov sekularistički protivnik Fatah su u ponedjeljak dogovorili da neće biti protesta ni sa jedne strane zbog palestinskog zahtjeva za punopravno članstvo u UN.

"Oni (Fatah i Hamas) su se dogovorili da otkažu bilo kakve mjere ili demonstracije koji bi podržale ili protivile se zahtjevu Mahmouda Abbasa za punopravno članstvo u UN. U skladu sa dogovorom o privremenom miru i naporima da se podjela ukine, Fatah i Hamas su se dogovorile da ujedine svoje stavove o pojasu Gaze u cilju izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi dovele to ponovne podjele", piše u izjavi zvaničnika Hamasa.

U izjavi također stoji da će vlasti Hamasa "zabraniti bilo kakve demonstracije koje podržavaju incijativu Mahmouda Abbasa.“

Hamas, koji je protjerao snage Fataha nakon smrtonosnih sukoba 2007. godine, kritikovao je odluku za zahtjev punopravnog članstva u UN i upozorio je da niti jedan palestinski vođa nema ovlasti da žrtvuje osnovna prava Palestinaca, prenio je AFP.

Premijer Hamasa Ismail Hanija, držeći govor u Gazi u nedjelju, je rekao da će njegova grupa nastaviti podržavati uspostavljanje palestinske države u okviru bilo kojih njenih „historijskih granica“, ali se neće protiviti UN-ovoj ponudi.

"Ne postoje ovlasti koje omogućuju bilo kojem palestinskom vođstvu da uskrati palestinska nacionalna prava, niti postoje ovlasti kojima bi bilo koji palestinski političar napravio neku historijsku koncesiju na palestinskom tlu ili prema palestinskom narodu", rekao je Hanija.

Hanija je naglasio da se Hamas "neće protiviti uspostavljanju palestinske države s potpunim suverenitetom".