Obama
0

Neće biti američkih vojnih baza u Kolumbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama demantirao je da SAD planira uspostaviti vojne baze u Kolumbiji.

"Sa Kolumbijom imamo sporazum o sigurnosti već mnogo godina. Taj sporazum smo obnovili, ali nemamo namjeru da uspostavimo američke vojne baze u Kolumbiji", rekao je Obama.

On je istakao da SAD ne namjerava uputiti veliki broj dodatnih snaga u Kolumbiju, dodajući da Washington ima interes da Kolumbija i njene susjedne zemlje budu mirne.

Ova izjava američkog predsjednika uslijedila je dva dana nakon što ga je predsjednik Venecuele Ugo Chavez pozvao da ne šalje dodatne snage u Kolumbiju. Chavez je ocijenio da bi planirano povećanje američkih snaga u kolumbijskim vojnim bazama mogao da bude korak ka ratu u Južnoj Americi, podsjetio je Reuters.

"Te baze bi mogle da budu početak rata u Južnoj Americi. Govorimo o Jenkijima, najagresivnijoj naciji u ljudskoj historiji", izjavio je Chavez novinarima.

SAD i Kolumbija pregovaraju o povećanju američkih vojnika u Kolumbiji, što je naišlo na kritike ljevičarskih lidera Južne Amerike.

Na taj korak SAD se odlučio poslije odluke Ekvadora da okonča program po kome je Washington, u borbi protiv švercera narkotika, koristio jednu ekvadorsku bazu.

Prema sporazumu, Pentagon će imati pristup u sedam kolumbijskih vojnih baza iz kojih bi njihovi avioni odlazili u akcije prikupljanja podataka o proizvodnji i distribuciji droge.

Američka ambasada u Bogoti je prošlog mjeseca saopćila da se novim planom, o kome se razgovara, neće povećati vojno prisustvo SAD u Kolumbiji od 800 vojnika.