Svijet
0

"Ne znači ne": Izmjena zakona u Njemačkoj koji definiše silovanje

Piše: Š. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački parlament donio je novi zakon koji definiše silovanje, objašnjavajući kako "ne znači ne", čak i u slučaju kada žrtva ne pruža fizički otpor. Problem je ponovo pomenut u parlamentu nakon više napada na žene tokom proslave Nove godine.

Kritičari govore kako je Njemačka predugo odgađala donošenje izmjene zakona te kako dosta zaostaje za drugim razvijenim zajednicama kada je riječ o zakonima koji definišu silovanje.

Silovanja u vojsci u Njemačkoj su zabranjena tek 1997. godine.

Izmjena zakona proglasila je i pipanje seksualnim napadom, što olakšava krivično gonjenje počinilaca grupnih napada, kao i imigranata odgovornih za seksualni zločin.

U ranijem zakonu jednostavno izgovaranje riječi "ne" nije bilo dovoljno da se počinilac osudi, a nije ni bilo moguće definisati pristanak na seksualni odnos.

Novi zakon uzimat će u obzir i verbalno kao i fizičko odupiranje žrtava, a "ne" će značiti nepristajanje na seksualni odnos, odnosno silovanje.

Pobornici ovog zakona zabrinuti su, jer vjeruju da zakon ne pruža nikakavu zaštitu za žrtve, niti sprečava napadače da počine silovanja, naročito u slučajevima kada je žrtva drogirana te ne može da se izjasni.

Silovanja se dešavaju uprkos nedvosmislenom odbijanju izrečenom verbalno. Jedan od 10 slučajeva silovanja prijavljuje se policiji, a stopa osuđivanja počinilaca iznosi samo 10 posto.