Posljednja Bin Ladenova želja
0

"Ne želim da mi djeca budu u Al-Qaidi i da mi se žene preudaju"

Sarajevo-x.com
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Posljednja želja Osame bin Ladena vođe Al-Qaide, kojeg su američke snage ubile u nedjelju u Pakistanu, je da se njegove supruge ne udaju ponovo i da se njegova djeca ne pridružuju Al-Qaidi.

Kako u utorak pišu Al-Anba, kuvajtske dnevne novine, Bin Ladenov testament je napisan tri mjeseca nakon napada na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, tačnije 14. decembra 2001. i na njemu su stajale riječi "privatno i povjerljivo". U to vrijeme američke snage su tragale za njim u Afganistanu.

Posljednja Bin Ladenova želja je napisana na četiri strane na kompjuteru, a potpisana je sa "tvoj brat Abu Abdullah Osama Muhammad Bin Laden", a tada je predvidio da će biti ubijen zbog izdaje ljudi koji ga okružuju.

Prema pisanju Guardiana kuvajtske novine nisu objasnile kako su došle do testamenta, a nisu ni naveli način kako su utvrdili da se zaista radi o tekstu koji je Osama bin Laden napisao.

Između ostalog, Bin Laden je u tom dokumentu spomenuo i terorističke napade u New Yorku, ubistvo 19 američkih marinaca koji su pod okriljem UN-a služili u mirovnim snagama u Somaliji 1993, i bombardovanje američke ambasade u Nairobiju.

Kako tvrdi kuvajtski list, Osama je izrazio i žaljenje što nije više vremena provodio sa svojom djecom, jer mu je odanost džihadu oduzela previše vremena.