Svijet
9

Ne vide se na radaru: Narkokarteli koriste nove i brže glisere za krijumčarenje droge

Klix.ba
Narkokarteli u Latinskoj Americi prave velike probleme Obalnoj straži jer koriste nove i mnogo brže glisere koje virtuelni radari ne mogu uočiti.

Novi gliseri nazvani "Picudas" napravljeni su od plastičnog stakla, nisu vidljivi na radaru i ekonomični su kada je riječ o potrošnji goriva. Dok je drugim plovnim vozilima trebalo tri dana da stignu iz Kostarike u Jamajku, Picudi su potrebna dva dana.

Ovi gliseri predstavljaju veliki problem vlastima jer nemaju tako brza sredstva da ih uhvate na moru.

"Karteli su prisiljeni da rade nešto što ne žele. Oni bi voljeli da su u mogućnosti da imaju jedno putovanje, a sada su prisiljeni da podijele teret i prave kraća putovanja. To znači da su uznemireni i da moraju potrošiti više novca. No, sasvim je jasno da se igraju igre 'mačke i miša' sa zakonom", rekao je Adam Isacson, viši saradnik za regionalnu sigurnosnu politiku.

Policijske službe love čamce kartela u sklopu operacije Martillo u koju je uključena i vojska koja je usmjerena na rute kojima se krijumčari roba, ali i ljudi u vodama Srednje Amerike.

Mnogi karteli koriste i podmornice u rutama za krijumčarenje. Mala plovila napravili su sami karteli i specijalno su dizajnirana kako bi ih radari teže uočili. Tradicionalno ih koriste da krijumčare narkotike iz Kolumbije u Meksiko, odakle se dalje putem zemlje transportuju u SAD. Prvi put su otkriveni 1993. godine, ali u posljednje vrijeme ih nisu uspjeli pronaći.

"Organizirani zločin je nevjerovatno inventivan i inovativan kada je u pitanju izbjegavanje vlasti. Koristili su glisere u prošlosti, ali i danas koriste sporije čamce uz brže opcije. Fascinantno je za vidjeti kako karteli u različitim dijelovima svijeta koriste različite tehnologije uključujući podmornice i avione kako bi svoje produkte prevezli preko granica", rekao je Isacson.