Spašeni Čileanci
0

FOTO+VIDEO / "Ne tretirajte nas kao slavne, mi smo samo rudari"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Hrabri čileanski rudar Mario Sepulveda (40) kratko je progovorio nakon spašavanja iz komore rudnika San Jose, gdje je, zajedno sa 32 kolega proveo više od dva mjeseca.

"Sa mnom je bio i Bog i vrag, ali me je Bog spasio. Mislim da sam imao veliku sreću. Nevjerovatno je kako su nas spasili iz dubine od 700 metara. Ipak, nikad nisam sumnjao da će nas izvući iz rudnika žive."

Nakon što je izašao iz kapsule za spašavanje, Sepulveda je čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, koji ga je dočekao na površini zemlje, predao "suvenire" - kamenje koje je iznio iz rudnika.

Presretni Sepulveda je pozvao na zaštitu radničkih prava i zatražio da ih javnost tretira kao obične radnike, a ne kao slavne ličnosti.

Svoje heroje na zemlji su dočekali njihovi najmiliji i brojni gosti i zvaničnici. Uz suze, zagrljaje, osmijehe i povike oduševljenja ispratili su ih jednog po jednog u bolnicu.

Devetnaestogodišnji Jimmy Sanchez u mislima je sve vrijeme bio sa svojom kćerkicom Barbarom.

"Previše sam pretrpio, ali sam i u najtežem periodu zahvaljivao Bogu što imam kćerku", kazao je ovaj najmlađi rudar koji je 69 dana proveo pod zemljom.

Prije nego što je operacija spašavanja počela, Sanchez je u emotivnom pismu svojoj supruzi Helen Avalos napisao: "Bog je htio da ostanem ovdje, ne znam zašto. Puno sam propatio i ne želim više patiti. Dobro sam. I dalje nisam nervozan. Vjerujem da ću kad budem sve vidio postati nervozan, ali sada sam sretan i smiren."

Prvi spašeni bio je Florencio Avalos. Njemu su odmah date posebno dizajnirane naočale, široko se nasmijao i zagrlio svog sedmogodišnjeg sina Bairona, te suprugu, a onda i predsjednika Pineru.

Bolivijac Carlos Mamani zagrlio je svoju suprugu Veronicu i objema rukama pokazivao na svoju majicu, na kojoj je pisalo "Hvala ti, Bože", a iznad je bila čileanska zastava.

Predsjednik Pinera rekao je da neće napustiti ovo mjesto prije nego što svih 33 rudara ne bude spašeno. Obećao je i to da će se uslovi pod kojima rudari rade promijeniti.

Prije odlaska rudari su počistili komoru u kojoj su boravili od 4. augusta, kad se srušio ulaz u rudnik San Jose u pustinji Atacama. Očistili su obuću, obukli čiste čarape i oprali kosu, prenose agencije.

Od nedjelje su svakodnevno pili aspirine, kako bi se spriječilo grušanje njihove krvi kad izađu van. NASA-ini stručnjaci predložili su im poseban režim prehrane kojom su se pripremali za 20-minutnu "vožnju" kapsulom.

Brojni novinari iz svih dijelova svijeta nalaze se u kampu i čekaju ekskluzivne intervjue s preživjelima i njihovim porodicama, tako da ćemo u narednim danima zasigurno čuti još mnogo dirljivih priča.