Hu Jintao
0

Ne treba miješati politiku i Olimpijadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedmicu dana prije početka Pekinške olimpijade kineski predsjednik Hu Jintao izjavio je u petak da će snaga sportskih natjecanja i ojačano prijateljstvo među zemljama, a ne političlka sporenja, odlučiti da li su Igre bile uspješne.

U rijetkom intervjuu za strane medije, tipično rezervirani Hu u više je navratra izjavio kako domaćinstvo Olimpijade ima za cilj istaknuti rastuću kinesku želju za miroljubivim, prijateljskim odnosima s ostatkom svijeta.

Iako Hu nije direktno spomenuo kontroverze oko kineskih propusta na polju ljudskiih prava i ograničenja na medijsko pokrivanje koje su zasjenile događaj, on je osudio ubacivanje političkih tema u igre i podsjetio je novinare da pošteno izvještavaju, javio je AP.

"Nadamo se da će strani novinari dok su u Kini poštovati naše zakone i pravila, izvještavati objektivno i pomoći u komuniciranju između Kine i naroda svijeta", izjavio je Hu.

Razmjena mišljenja s novinarima bila je jedna od nekoliko nesložnih tonova u pažljivo pripremljenoj konferenciji za štampu. Od novinara, iz oko 25 zemalja, zatraženo je da unaprijed dostave pitanja. Kada je Georg Blume, iz njemačkih novina Die Zeit, pokušao postaviti pitanje o okončanju kršenja ljudskih prava, Hu ga je ignorirao.

Tokom skoro šest godina koje je proveo kao vodeći kineski lider Hu je dao samo nekoliko intervjua stranim medijima. Sastanak s novinarima u petak imao je za cilj prenijeti istu poruku za koju se Huova vlada nada da će Olimpijada uraditi za Kinu - prikazati prijateljsko lice zemlje.

"Odlučujući faktor u osiguravanjuu uspjeha Olimpijskih igara je da naporno radimo na promoviranju olimpijskog duha koji karakteriše prijateljstvo, solidarnost i mir. Ključno je da osiguramo da sportisti iz svih zemalja imaju bojna polja na kojima će se pošteno natjecati", izjavio je Hu.

"Potrebno nam je osigurati da naši prijatelji sa svih pet kontinenata mogu dodatno osnažiti uzajamno razumijevanje i produbiti svoje prijateljstvo tokom igara", kazao je.

Potaknut pitanjem da pokaže ličniju stranu, Hu je izjavio da su mu omiljeni sportovi plivanje i stoni tenis i da je želio da nastupa za kineski tim.

"Želio bih, međutim, da vam dam do znanja, pošto je sastav kineskog stonoteniskog tima već sastavljen i objavljen u javnosti, moja želja neće se ispuniti", kazao je.