Svijet
4

Ne smiruje se nasilje između Izraela i Palestine: Danas ubijeno šest, ranjeno 50 ljudi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U novom valu nasilja sukoba Izraela i Palestine, izraelske trupe usmrtile su šest Palestinaca u protestima u Gazi, dok je jedan Židov sa nožem ranio četiri Arapa u sjeveroistočnom Izraelu.

Intenzivne tenzije i nasilje traju već deset dana, a medicinski radnici u Gazi navode kako je danas ubijeno šestero, te ranjeno 50 ljudi.

U starom gradu u Jeruzalemu, jedan je Palestinac nožem ranio 14-godišnjeg židovskog dječaka, dok je drugi nožem ranio izraelskog policajca, prije nego je upucan.

Jednu je ženu policija upucala nakon što je viđena s nožem, a policajci su kazali kako je navodno željela ubiti čuvara na autobuskoj stanici.

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvali su na primirje, a palestinska policija radi sa izraelskim sigurnosnim snagama kako bi uspostavila red, no male su naznake kako će se tenzije smiriti, piše Reuters.

U Gazi je pak jedan od vođa Hamasa u Gazi, Ismail Haniyeh Palestince koji Izraelsce napdaju noževima nazvao "herojima".

"Ovo je petak, ovo je dan gnjeva. Ovo je novi početak borbe za palestinsku zemlju. Naše duše i krv dajemo za Jeruzalem, to je naša religija", poručio je Ismail Haniyeh.