Netanyahu upozorio Palestince
0

"Ne povlačite jednostrane poteze"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je upozorio Palestince da ne povlače jednostrane poteze nastojeći dobiti nezavisnu državu, nakon što su oni najavili da će tražiti priznanje od Ujedinjenih naroda zbog blokade pregovora i mirovnog procesa.

Izraelski premijer Benyamin Netanjahu je rekao da bi to dovelo u pitanje prethodno postignute sporazume dviju strana i da nema alternative nastavku pregovora Izraela i Palestinaca.

Predstavnik za tisak premijera Netanyahua, Mark Regev, rekao je u programu BBC-a da je Izrael spreman pregovarati ali da Palestinci nisu.

Prethodno su palestinske vlasti saopćile da će tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna palestinsku državu zato što nema napretka u pregovorima o obnovi bliskoistočnog mirovnog procesa.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat objasnio je BBC-u da Palestincima nije ostalo mnogo mogućnosti na raspolaganju zato što Izrael nastavlja graditi židovska naselja na teritorijima koje je okupirao u ratu 1967. usprkos zahtjevima da prekine takvu izgradnju naselja.

Hamasov predstavnik za tisak Hamed al-Rekeb, rekao je kako Palestincima nije potrebno da im međunaorodna zajednica prizna pravo na državnost.

"Niko nam ne treba praviti usluge, nijedna zemlja svijeta, bilo mala ili velika - ne treba priznati našu zemlju istog dana kada bude oslobođena. Kada naša zemlja i država bude oslobođena, vjerujte da će cijeli svijet da nas prizna u svakom slučaju. Ali dok nemamo svoju državu, može se očekivati da će oni koji pokušavaju da prodaju svoju lažnu državu željeti ljude koji će je priznati", rekao je ovaj dužnosnik Hamasa aludirajući na najavu rivalskog Fataha da će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a tražeći priznanje palestinske države.

Američki senator Joseph Liberman je ocijenio, s druge strane, da jednostrano proglašenje nezavisne države nije u najboljem interesu Palestinaca.

"Palestinske vlasti koje su razvile svoj sustav sigurnosti, državne uprave i gospodarstva bit će, rekao bih, mnogo privlačniji i pouzdaniji partner Izraelu u traženju rješenja za ovaj sukob. Zato bih jasno kazao da niko u ovom trenutku ne govori o jednostranom proglašenju državnosti", rekao je američki senator Joseph Liberman povodom najave palestinskog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a zbog zastoja mirovnog procesa, nakon prihvaćanja ideje o nezavisnoj palestinskoj državi pored Izraela.