Pjongjang
0

"Ne posjedujemo ništa slično podmornici klase "Salmon""

FENA
Pak Rim Su (Foto: AFP)
Pak Rim Su (Foto: AFP)
Moćna Nacionalna komisija za odbranu (CND), kojom predsjeda prvi čovjek režima Kim Jong-Il, objavila je to na pres-konferenciji u Pjongjangu, koju je prenosila službena televizija, da Sjeverna Koreja ne posjeduje ništa slično podmornici klase Salmon.

General Pak Rim Su, direktor političkog ureda CND-a izjavio je da Sjeverna Koreja ne posjeduje džepnu podmornicu od 130 tona klase Salmon s koje je, po ocjeni istražitelja iz Seula, ispaljen torpedo koji je u martu u spornom području Žutog mora potopio južnokorejsku korvetu Cheonan od 1.200 tona.

"Ne posjedujemo ništa slično podmornici od 130 tona klase Salmon", rekao je sjevernokorejski general, a prenijela je sjevernokorejska stanica Chungang koja se može pratiti u Seulu.

Međunarodna istraga pokazala je nedavno da je za potapanje Cheonana odgovoran sjevernokorejski torpedo. Po mišljenju južnokorejskih istražitelja džepna podmornica klase Salmon uplovila je u južnokorejske vode iz međunarodnih voda.

No general Pak je rekao da "vojno gledano, nema smisla da podmornica od 130 tona s teškim torpedom od 1,7 tona plovi otvorenim morem da bi došla na Jug, potopila brod i vratila se u bazu".

Sjevernokorejski general je usto odbio južnokorejske tvrdnje da pronađeni dijelovi torpeda odgovaraju oznakama u sjevernokorejskim brošurama.

Pak je dodao da međunarodna istraga koju je Seul požurivao ne može biti objektivna, a zatim je napao Seul zbog toga što je odbio zahtjev Pjongjanga da pošalje svoju istražiteljsku ekipu, prenijela je Hina.