UN
0

Ne dopustite da korupcija ubije razvoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Korupcija ubija razvoj i jedna je od najvećih zapreka u ostvarenju globalnih ciljeva da se do 2015. smanje siromaštvo, glad i druga društvena zla, objavili su Ujedinjeni narodi u srijedu, na Međunarodni dan protiv korupcije.

"Kad se javni novac krade u privatne svrhe, to znači da nedostaje novca za gradnju škola, bolnica, cesta i postrojenja za pročišćavanje vode. Kada pomoć iz inozemstva završi na privatnim računima, veliki infrastrukturni projekti moraju biti prekinuti", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u poruci u povodu 9. decembra.

Ove godine Dan borbe protiv korupcije obilježava se pod geslom "Ne dopustite da korupcija ubije razvoj", a korupcija je jedna od najvećih zapreka u ostvarenju globalnih ciljeva UN-a da se do 2015. smanje siromaštvo, glad i druga društvena zla, piše na UN-ovim stranicama.

Voditeljica UN-ova programa za razvoj (UNDP) Helen Clark poručila je da "korupcija smanjuje sposobnost vlade da djeluje i služi narodu. Korupcija isisava novac namijenjen smanjenju siromaštva i obeshrabruje strane ulagače".

Antonio Maria Costa, izvršni direktor UN-ova ureda za droge i zločin (UNODC), odao je počast "herojima, ljudima od integriteta", te rekao da su to "dužnosnici koji se ne boje progoniti veliku ribu, zviždači kojima prijeti gubitak posla ako ukažu na prevaru; novinari koji po cijenu nasilne smrti hrabro istražuju pronevjeru i o tome izvještavaju; tužitelji koji brane pravdu čak i kada ih napadaju moćne snage".

Globalnim programom protiv korupcije UNODC pomaže državama u kojih je razvoj slabašan i tranzicijskim gospodarstvima tako što promiče mjere za suzbijanje korupcije u javnome i privatnom sektoru. A ta borba uključuje visokopozicionirane finansijske i političke krugove.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Ban je pozvao sve ljude u kampanju koju zajedno vode UNODC i UNDP na internetskoj stranici www.yournocounts.org kako bi obećali da neće nikada ponuditi ni prihvatiti mito.

"Živite pod tim motom i svijet će postati najpoštenije mjesto - a mi ćemo povećati izglede da postignemo Milenijske ciljeve", rekao je Ban.

Transparency International zaključuje općenito da su dobri rezultati u borbi protiv korupcije ostvareni tamo gdje je prisutna "politička stabilnost, zakoni o sprečavanju sukoba interesa i stabilno funkcioniranje javnih institucija".

O aktivnostima u svijetu u srijedu izvijestile su njemačka agencija dpa i francuska AFP prenoseći da su hiljade Indonežana diljem svoje otočne države pozivali vladu na brzu i uspješnu borbu protiv pljačke i korupcije.

U pojedinim gradovima izbio je sukob i s policijom u Indoneziji, jednoj od najkorumpiranijih u svijetu, prenijela je Hina.

Opća skupština je 2003., odredila 9. decembar Međunarodnim danom protiv korupcije kako bi pojačala svjesnost o korupciji i važnosti UN-ove Konvencije protiv korupcije.