Obama o Fort Hoodu
0

"Ne donosite ishitrene zaključke"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak Amerikance da ne donose ishitrene zaključke o motivima koji stoje iza pucnjave u vojnoj bazi Fort Hood u saveznoj državi Teksas.
  • Mi još uvijek nemamo sve odgovore i ja bih bio oprezan s ishitreni zaključcima, dok nemamo sve činjenice, rekao je predsjednik Obama.

Obama je dodao da se u petak susreo s američkim zvaničnicima uključujući direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertom Millerom.

U SAD-u počela je istraga o okolnostima pod kojima je u četvrtak došlo do pucnjave u vojnoj bazi Fort Hood.

Jedan vojnik američke vojske nalazi se u pritvoru u vojnoj bolnici pošto je u najvećoj bazi u SAD-a ubijeno 12 vojnika i jedan civil, a 30 ranjeno.

Glasnogovornik baze general-pukovnik Bob Cohn rekao je novinarima da je vojni psihijatar Nidal Malik Hasan otvorio vatru na kolege vojnike u vojnom medicinskom centru i da je neposredno zatim i sam pogođen metkom i uhapšen.

Pucnjava je počela u četvrtak oko 13:30 sati po lokalnom vremenu u medicinskom centru, gdje vojnici idu na pregled u sklopu priprema za razmještaj.

General Cohn je kasnije izjavio da je bojnik Hasan stabilnog zdravstvenog stanja i da se nalazi u bolnici, kao i većina ranjenih u incidentu.

Cohn je dodao da je prerano za spekulacije o motivu pucnjave, ali je potvrdio da je major Hasan uskoro trebalo biti poslan u Afganistan, u okviru misije američkih oružanih snaga u toj zemlji na jugu Azije.

Sumnja se da Hasan nije želio biti poslan van američke vojne baze u Teksasu i pokušavao je napustiti vojsku.

U Fort Hoodu je smješteno oko 40.000 vojnika.