Analize britanskih dnevnika
0

"Ne deglobalizaciji"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski dnevnici analiziraju štrajkove koji su zahvatili zemlju zbog angažiranja radnika iz inostranstva za izgradnju jedne fabrike u Engleskoj.

Financial Times primjećuje da ti protesti prevazilaze nacionalne granice i predstavljaju odraz tinjajućih frustracija koje su izazvale demonstracije i nerede širom Evrope.

Iako su imali različite direktne povode, ti protesti su dio panevropskog nezadovoljstva javnosti posljedicama globalizacije.

Rušenje barijera na putu slobodnog kretanja robe, investicija i ljudi čitavom svetu, pa i Evropi, donijelo je ogromnu korist, ali su ga nametnule elite, koje nisu u dovoljnoj mjeri objasnile kako to globalizacija doprinosi životu običnih ljudi.

Sada kada svi osjećamo posljedice globalne recesije, političari podilaze biračima, ponekad i zapaljivom populističkom retorikom.

Jedan o krivaca je i britanski premijer Gordon Brown, koji je 2007. godine nepromišljeno izbacio slogan "Britanska radna mjesta Britancima".

Zar se niko ne sjeća 30-ih godina prošlog stoljeća? Jačanje protekcionizma će svima nauditi, a niko od njega neće imati koristi.

U interesu je svakog od nas da budemo solidarni s onima koji žive s druge strane granice - ta solidarnost trebalo bi da bude nedvosmislena poruka svake pojedinačne vlade, naglašava Financial Times.