Svijet
0

NBC: Nakon osvajanja Predstavničkog doma demokratima većina i u Senatu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratska stranka osvojila je na izborima kontrolu nad oba doma američkog Kongresa, javlja američka TV mreža NBC.

Demokratska stranka osvojila je na izborima kontrolu nad oba doma američkog Kongresa, Predstavničkim domom u kojem prema posljednjim rezultatima ima 230 zastupnika prema 196 republikanskih i Senatom u kojem će imati 51 zastupnika prema 49 republikanskih, nakon što je u srijedu navečer, po istočnoameričkom vremenu, pobjeda u Virginiji pripisana demokratu Jamesu Webbu sa samo nekoliko hiljada glasova više od republikanca Georgea Allena.

Najveća američka TV mreža NBC i novinska agencija Associated Press dodijelile su pobjedu Webbu nakon kontaktiranja više od 130 biračkih mjesta u Virginiji, prikupljanja novih podataka i razgovora s izbornim stožerima dvojice kandidata, prenijela je Hina.

Prema novim podacima AP-a, Webb ima 1.172.538, a Allen 1.165.302 glasova, što čini razliku od 7.236 glasova u korist Webba.

Agencija je citirala jednog Allenovog savjetnika, koji je tražio da ostane neimenovan, po čijim riječima Allen nije sklon tražiti ponovo prebrojavanje glasova ako njihovo rasprostiranje do kraja bude istovjetno onome u izbornoj noći, kada je bila oko 7.000 glasova.

Sva američke televizije prenijelu su procjene NBC-a i AP-a, koje su se u drugim izbornim utrkama pokazale vrlo pouzdanima.

Ponovno prebrojavanje glasova, zbog propisane bi procedure, značilo odgodu konačne odluke o pobjedniku u Virginiji, a time i u Senatu do prosinca.

Na svim biralištima u Virginiji korišteni su elektronski glasački strojevi, a ranije provjere rezultata takvog strojnog glasanja pokazivale su minimalne razlike.

U Predstavničkom domu Kongresa demokrati su da sada osvojili 29 novih mjesta, a za većinu im je bilo potrebno 15. Potvrdili 201 mjesto iz dosadašnjeg saziva a procjene govore da bi u konačnici trebali imati većinu od 232 zastupnika, prema 203 republikanska.

Osvajanjem oba doma Kongresa, opozicioni demokrati stubokom su promijenili odnos snaga u Washingtonu, i predsjednika Georga W.Busha u posljednje dvije godine mandata lišili zajamčene zakonodavne podrške, koju je do sada imao za provedbu svoje politike.

Bush je odmah čestitao demokratima na pobjedi, preuzeo odgovornost za poraz i pokazao spremnost za kohabitaciju s novim sazivom Kongresa, i to ne samo deklarativnu, jer je ubrzo uslijedila ostavka ministra obrane Donalda Rumsfelda, koju su tražili demokrati ali i nemali broj republikanaca.

U srijedu je i dosadašnji predsjednik Predstavničkog doma Dennis Hastert objavio kako odustaje od vođenja republikanske manjine u novom sazivu.

Čelnica demokrata Nancy Pelosi, koja treba postati prva predsjednica Kongresa u povijesti SAD, pozdravila je odlazak Rumsfelda kao "naznaku početka nove politike u Iraku i signal spremnosti predsjednika Busha za suradnju s Kongresom".

Kada je riječ o Iraku, Bush je unatoč izbornom porazu koji je usporedio sa "udarcem u glavu", u srijedu potvrdio kako i dalje ostaje "predan pobjedi", no analitičari ocjenjuju kako će mu "promjena na čelu Pentagona olakšati promjenu smjera u Iraku", i predviđaju da će ona donijeti postupno smanjivanje angažmana a time i broja američkih vojnika.