Kazahstan
0

Nazarbajevu još jedan petogodišnji mandat

FENA
Nursultan Nazarbajev (Foto: AFP)
Nursultan Nazarbajev (Foto: AFP)
Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev osvojio je u nedjelju još jedan petogodišnji mandat na predsjedničkim izborima, s gotovo 95 posto glasova, pokazali su preliminarni rezultati koje je objavila provladina agencija ASIP.

Ostala tri kandidata dobila su manje od tri posto glasova, prenosi France Presse.

Lider provladine Narodne partije Kazahstana Zambil Ahmetbekov osvojio je 1,57 posto glasova, provladin senator Gani Kazimov 2,17 posto, a lider Ekološke unije Tabigat (Priroda) Mels Jeleusizov, koji je u nedjelju priznao da je glasao za Nazarbajeva, 1,44 posto glasova.

Na vanrednim predsjedničkim izborima u Kazahstanu, dva sata prije zatvaranja biračkih mjesta, izašlo je 84 posto glasača, saopćila je Centralna izborna komisija.

U šest regija zabilježena je izlaznost od preko 90 posto građana s pravom glasa, rekao je član kazahstanske Centralne izborne komisije Usen Zetenov, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Na prethodnim predsjedničkim izborima, 2005. godine, 76,78 posto građana je glasalo o budućem predsjedniku zemlje.

Nazarbajev je nakon 20 godina na čelu Kazahstana odlučio da se održe vanredni predsjednički izbori, bez obzira što se time skoro za dvije godine smanjuje rok njegovog trenutnog mandata.

Jedan od predsjednikovih savjetnika najavio je da će Nazarbajev dobiti više od 91 posto glasova, koliko je imao 2005. godine, a sam predsjednik, koga sunarodnjaci zovu "tata", obećao je da će vladati sve dok mu "to zdravlje dopusti".

Većina stručnjaka ocjenjuje da je atmosfera u kojoj je protekla predizborna kampanja bila mirna.

Nazarbajev je odbio organizirati službene manifestacije, smatrajući da su "rezultati njegovog rada i tako svim vidljivi".

Nazarbajev je na 13. kongresu svoje Narodne demokratske stranke Nur Otan rekao da je od 1994. godine u Kazahstanu nominalni mjesečni iznos zarade povećan 45 puta, a da se za 10 godina broj stanovnika sa prihodima nižim od minimalnog smanjio za četiri puta. Također, u isto vrijeme, prosječan iznos penzija povećan je šest puta, a rashodi za zdravstvenu zaštitu su udesetostručeni.

Nazarbajev je istovremeno najavio modernizaciju političkog sistema širenjem ovlasti parlamenta i vlade, jačanje uloge političkih stranaka i lokalnih vlasti i sudskog sistema.