Svijet
60

Navi Pillay: Palestinska, kao i sva djeca svijeta, imaju pravo na život

Anadolija
Navi Pillay (Foto: EPA)
Navi Pillay (Foto: EPA)
Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava održao je 21. Specijalnu sjednicu, a komesarka Ureda Navi Pillay je u uvodnom izlaganju sjednice istakla da je situacija u Pojasu Gaze kritična i da se o tome mora hitno nešto poduzeti

Istakavši da je Izrael od početka napada na Pojas Gaze od 7. jula do danas izveo više od 2.100 zračnih napada, Pillay je kazala da je u tim napadima ubijeno više od 600 Palestinaca, među kojima 147 djece i 74 žene.

Ukazujući da su u izraelskim napadima gađane stambene kuće i škole, Pillay je kazala da je više od 140.000 Palestinaca u protekle dvije sedmice moralo napustiti svoje domove.

Pillay je dodala da je u istim napadima poginulo 27 izraelskih vojnika i dva civila, te da su Hamas i druge naoružane grupe u istom periodu na izraelsku teritoriju ispalile više od 2.900 raketa. Ona je pozvala obje strane na razumno ponašanje i upozorila ih da svako kršenje normi međunarodnog prava mora biti procesuirano.

Podsjetivši na ubistvo djeteta na palestinskoj plaži dok se igralo 16. jula, Pillay je kazala da je to najočitiji primjer kršenja svih normi međunarodnog prava i da ta ubijena djeca zasigurno ne mogu biti ničiji neprijatelji.

"Palestinska, kao i sva djeca svijeta, imaju pravo na život", zaključila je komesarka Ureda UN-a za ljudska prava i dodala da i palestinska strana koristi nedozvoljena sredstva raketnih napada, koja su također prijetnja životima djece i civila na izraelskoj teritoriji.

"Još jednom ponavljam poziv da se okonča opsada Gaze, a to sam i ranije u mnogo navrata činila", kazala je Pillay.