Svijet
9

Naučnici tvrde: Otopilo se 97 posto leda s Grenlanda

FENA
Led na Grenlandu se ubrzano topi
Led na Grenlandu se ubrzano topi
Naučnici kažu da se ubrzano počeo topiti led s Grenlanda, ali ne znaju što je tačno uzrok.

Satelitske snimke pokazuju da se u svega četiri dana količina otopljenog leda popela s 40 na nevjerojatnih 97 posto. To se već događalo u historiji, pa naučnici trebaju utvrditi je li riječ o prirodnoj pojavi ili posljedici globalnog zatopljenja, prenose agencije.

Normalna je pojava da se u ljetnim mjesecima oko polovina Grenlanda topi. Dio otopljene vode zadrži se na ledenoj površini, dok se dio izgubi u okeanu. Međutim, ove godine dogodila se iznimka. I to velika.

Količina otopljenog leda dramatično se povećala. Sudeći prema podacima dobivenim putem satelita velika površina Grenlanda topi se brže od očekivanog. U samo četiri dana količina otopljenog leda u sredini jula popela se na 97 posto.

Naučnici još rade na otkrivanju uzroka ovog topljenja leda. Ne znaju radi li se o masivnom topljenju leda koji će rezultirati smanjenjem ledenog pokrivača i porastu nivoa mora.

Son Nghiem, iz NASA-inog Jet Propulsion Labaratory iz Pasedene, prošle sedmice je analizirao podatke prikupljene satelitom Oceansat-2 kada je primjetio nešto neobično. Podaci su pokazivali da se većina Grenlanda topi neopisivo brzo.

  • Ovo su stvarno nevjerojatni podaci i na prvu nisam znao radi li se o kakvoj pogrešci u očitavanju snimaka ili o stvarnim podacima, rekao je Nghiem.