Svijet
3

Naučnici: Opasnost od virusa zika veća nego što se mislilo

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Zika virus, koji prenosi komarac aedes, mogao bi biti još opasniji nego što se misli, tvrde naučnici u Brazilu.

Brazilski naučnici su za BBC rekli da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju novorođenčad blizu petine zaraženih trudnica.

Stope rasta zaraze u pojedinim dijelovima Brazila je usporena zahvaljujući sve boljoj informisanosti o prevenciji bolesti koja je pogodila tu južnoameričku državu. Međutim, potraga za odgovarajućom vakcinom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a virus se širi regijom.

Većina ljekara i medicinskih istražitelja slažu se da postoji veza između virusa zika i mikrocefalije, rijetkog neurološkog poremećaja koji rezultira rađanjem djece s abnormalno malim lobanjama, te često ozbiljnim teškoćama u razvoju.

Dok se procjenjuje da će jedan posto žena zaraženih pomenutim virusom tokom trudnoće roditi dijete s mikrocefalijom, vodeći ljekari u Brazilu rekli su da će 20 posto trudnoća pogođenih zikom rezultirati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U posebnoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je "29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u utrobi, uključujući i poteškoće u razvoju kod žena zaraženih zikom".

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila da je virus, kojeg prenosi komarac aedes, odgovoran i za veliki broj mikrocefalične novorođenčadi koja se rađaju sa malom glavom i nerazvijenim mozgom.

Samo u Brazilu je potvrđeno skoro 1.000 slučajeva mikrocefalije izazvanim virusom zika dok je pod nadzorom oko 4.300 trudnica.