Žalbeni sud SAD-a
0

"Natpisi 'light' na cigaretama su obmana"

Sarajevo-x.com
Nekoliko američkih duhanskih kompanija izgubilo je 'borbu' na sudu nakon što je Žalbeni sud Sjedinjenih Američkih Država donio odluku kojom su kompanije proglašene krivima za obmanu javnosti. Naime, kompanije su na kutijama cigareta stavljale oznaku 'light' ili 'natural' tvrdeći da su te cigarete manje štetne od 'običnih', no sud je utvrdio da ti navodi nisu tačni.

Još u avgustu 2006. godine sud je donio odluku da američki proizvođači cigareta moraju sa kutija ukloniti oznake 'light' i 'natural' s obzirom da se radi o obmani javnosti, no nekoliko vodećih proizvođača cigareta, uključujući i proivođače Philip Morris i Reynolds uložili su žalbu na takvu presudu.

Nakon razmatranja žalbe, sud je ponovo donio istu odluku: radi se o obmani javnosti i natpisi koji upućuju na to da su pojedine cigarete manje štetne od drugih, moraju biti uklonjeni.

"Sve žalbe su razmatrane, no na osnovu dokaza ustanovili smo da su proizvođači cigareta svjesno obmanjivali javnost. Cigarete na kojima se nalazi natpis 'light' ili 'natural' su štetne isto kao i ostale cigarete, no proizvođači su manipulisali ljudima prodajući takvu vrstu cigareta pod motom da nisu štetne po ljudski organizam", kazao je portparol Žalbenog suda za američke medije.

Sud je također odbio prijedloge da kompanije koje su obmanjivale javnost finansiraju nacionalnu komanju protiv pušenja, odnosno da plate iznos jednak dobiti od prodaje cigareta sa oznakom 'light' odnosno 'natural.

Sudeći po svemu ovaj slučaj će se uskoro naći na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država.