Svijet
0

NATO uspostavlja zračni most između Pakistana i Turske

FENA
Prvi kružni letovi teretnih aviona NATO-a, radi dopremanja pomoći koju pružaju Ujedinjeni narodi regionima pogođenim zemljotresom u Pakistanu, poletjeli su u srijedu iz baze Incirlik, saopćili su visoki vojni dužnosnici Atlantskog saveza.

Četiri transportna aviona C-130, među njima jedan francuski, napustili su Indžirlic za Islamabad, navodi se u saopćenju Glavnog štaba NATO snaga, sa sjedištem u Monsu, na jugu Belgije.

Ti avioni će prenijeti oko 900 tona humanitarne pomoći Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice, naglasio je iz Portugala američki zamjenik admirala John Stufflebeem na konferenciji za štampu organiziranoj putem video linka u sjedištu NATO-a u Monsu.

On je ocijenio da će trebati od 10 do 15 dana da se završi s dopremanjem pomoći.

NATO je odlučio prošle sedmice da pruži logističku zračnu podršku kako bi se dopremila pomoć Pakistanu a trenutno razmatra kako organizirati i drugu vrstu pomoći, kao što je slanje vojnika da pomognu unesrećenima.

NATO razmatra slanje u Pakistan svojih inženjera i specijaliziranih ljekarskih ekipa, saopćili su dobro informirani izvori.