Svijet
0

NATO: Upućivanje pozivnice Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji

FENA
Odbor Parlamentarne skupštine za obranu i sigurnost NATO-a u nedjelju je u Reykjaviku usvojio prijedlog rezolucije kojom se pozivaju vlade članica Saveza da na samitu sljedeće godine u Bukureštu upute pozivnicu Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji.

U rezoluciji se pozivaju "šefovi država ili vlada članica Saveza da na svom sljedećem samitu u aprilu 2008. godine u Bukureštu pozovu na početak pregovora o članstvu one zemlje aspirantice za koje se ocijeni da su spremne za članstvo u Savezu i čije se pristupanje ocijeni kao jačanje sigurnosti i stabilnosti u euro-atlantskom području", kaže se u "Prijedlogu rezolucije o podršci trima jadranskim aspiranticama prema članstvu u NATO-u".

Također se poziva članove Parlamentarne skupštine da se "aktivno angažiraju u nacionalnim parlamentima tokom procesa ratifikacije protokola o pridruživanju "novih članica NATO-a".

Nakon što je usvojena na Odboru, ova rezolucija trebala bi u utorak biti usvojena i na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a, a na kojoj će biti prisutan i glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Godišnja sjednica Parlamentarne skupštine NATO-a ove se godine održava u glavnom gradu Islanda Reykjaviku od 5. do 9. oktobra. Parlamentarnu skupštinu čine izaslanstva država članica NATO-a, a kao pridruženi članovi sudjeluju i izaslanstva zemalja iz Partnerstva za mir.

Parlamentarna skupština usvojila je sličnu rezoluciju i uoči samita NATO-a 2002. godine u Pragu, kada je u članstvo pozvano sedam zemalja - Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Na samitu prošle godine u Rigi, čelnici NATO-a su u završnom dokumentu istaknuli da na svom sljedećem samitu 2008. godine namjeravaju uputiti pozivnice zemljama koje ispunjavaju standarde NATO-a.

Hrvatska, Makedonija i Albanija, prenosi Hina, sudjeluju u NATO-ovom Akcijskom planu za članstvo (MAP), koji je namijenjen da pomogne zemljama aspiranticama za pripremu i ispunjavanje standarda za članstvo.