Od početka sukoba
0

NATO u Libiji izveo 17. 000 raketnih napada do sada

FENA
Snage NATO-a od početka sukoba u Libiji izvele su ukupno 17.000 raketnih napada, a Alijansa je sve više svjesna neuspjeha svojih petomjesečnih akcija bombardiranja s ciljem svrgavanja režima Moamera Gadafija, ocijenila je danas agencija AP.

Među posljednjim događajima iz Libije, agencije prenose da je danas troje novinara poginulo a 15 ranjeno u napadima snaga NATO na sjedište libijske televizije u Tripoliju.

Kako ocjenjuje američka agencija, dok se bliži početak muslimanskog praznika Ramazana u augustu, sve jasnije postaje da će skupa kampanja Alijanse potrajati i tokom jeseni, a vjerovatno i duže.

Koalicija članica NATO-a koje učestvuju u zračnoj kampanji u Libiji je istovremeno pod rastućim pritiskom javnosti u Evropi zbog troškova misije, koji se procjenjuju na više od milijardu eura, i to u vrijeme mjera štednje i kresanja troškova.

SAD je prvi ograničio svoje učešće u Libiji, odlučivši da samo osiguraju podršku evropskim saveznicima, a potom je Italija povukla svoj jedini nosač aviona i dio snaga.

Nakon toga je i Norveška najavila da do ponedjeljka povlači sve svoje avione F-16. Preostalih pet zemalja koje učestvuju u operacijama u Libiji su Velika Britanija, Francuska, Belgija, Danska i Kanada, podsjeća AP.

U međuvremenu, troje novinara je poginulo danas a 15 je ranjeno u napadima NATO snaga na sjedište libijske televizije u Tripoliju, saopćio je jedan od zvaničnika državne tv Kaled Basilija.

"Troje naših kolega je ubijeno a 15 povrijeđeno dok su obavljali svoju profesionalnu dužnost libijskih novinara", naveo je u saopćenju Basilija, prenosi AFP.

On je nazvao zračne udare NATO "aktom međunarodnog terorizma i kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a".

NATO je ranije danas saopćio da je bombardirao i onemogućio tri satelitske antene u Tripoliju da bi spriječio Gadafija da koristi televiziju u cilju teroriziranja civila.

"Prije nekoliko sati NATO je izveo precizan zračni napad kojim je onesposobio tri satelitske antene libijske državne televizije stacionirane na zemlji u Tripoliju", izjavio je portparol NATO-a pukovnik Rolan Lavoa u video izjavi, koju je distribuirala pres služba NATO-a.

Lavoa je rekao da je NATO djelovao nakon pažljivih priprema da akcija bude provedena uz minimum žrtava i štete na transmisionim uređajima televizije.