Svijet
0

NATO traži od Rusije da prestane s "beskorisnom pričom"

FENA
Generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer zatražio je u četvrtak od Rusije da napusti svoju "beskorisnu priču" i angažira se u razgovorima o neslaganjima s Atlantskim savezom.

"S vremena na vrijeme čujemo priču koja dolazi iz Moskve i koja je, mislim, beskorisna", izjavio je Scheffer tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvu koju je jedan šef NATO-a učinio ovoj zemlji, javio je AFP.

"Postoje neslaganja. Ona su duboka i ja ih shvatam vrlo ozbiljno jer smatram da između N ATO-a i Rusije ne postoje alternative, nego samo razgovori", kazao je on aludirajući na neslaganja oko Kosova i plana za američki antiraketni štit.

Holandski diplomat je govorio na konferenciji za štampu o "Istanbulskoj inicijativi" koja je usvojena na samitu Alijanse u Istanbulu juna 2004. godine i imala za cilj jačanje saradnje između NATO-a i nekoliko arapskih zemalja, među kojim su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Odnosi između Moskve i NATO-a prolaze trenutno period jakih napetosti nakon što je Rusija prekinula u decembru učešće u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi, jednom od sporazuma koji je okončao konfrontaciju Istoka i Zapada.

NATO je radi popuštanja tenzija s Rusijom pozvao predsjednika Vladimira Putina na samit NATO-Rusija koji bi se održao na margini samita NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. aprila.