Svijet
0

NATO se nije uspio suglasiti oko Ukrajine i Gruzije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Članice NATO-a nisu se uspjele u srijedu na samitu u Bukureštu suglasiti da bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju stave na put prema članstvu u Savezu, rekao je glasnogovornik NATO-a.

Čelnici NATO-a tokom radne večere razgovarali su o zahtjevu Gruzije i Ukrajine da ih se primi u Akcijski plan za članstvo (MAP), što se smatra predsobljem za ulazak u NATO. Glasnogovornik James Apathurai je rekao da o tome nema suglasnosti među članicama i da odluka sigurno neće biti donesena na ovom samitu.

"Mogu reći da na ovom samitu odluke o primanju tih dviju zemalja u MAP neće biti", rekao je Appathurai, dodajući da ovdje nije posrijedi hoće li te dvije zemlje biti primljene u MAP, nego kada će se to dogoditi, javila je Hina.

Sjedinjene Države, Kanada i neke bivše članice Varšavskog ugovora snažno podupiru želju tih dviju zemalja da se što više približe NATO-u. Međutim, skupina zapadnoeuropskih zemalja na čelu s Njemačkom traži da se pokaže više razumijevanja za stajališta Rusije koja se tome protivi, ne želeći biti okružena članicama NATO-a.