Afganistan
0

NATO priznao ubistvo četiri civila u zračnom udaru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U zračnom udaru NATO-a ubijena su četiri afganistanska civila u operaciji izvedenoj prošlog mjeseca u južnoj pokrajini Helmand, saopćio je u srijedu vojni savez.

Operacija je imala za cilj poznatog talibanskog zapovjednika i njegove saradnike za koje se vjerovalo, na osnovu video nadzora, da su putovali u dva vozila u oblasti Naw Zad, saopćile su Međunarodne sigurnosne snage za pomoć (ISAF) pod vodstvom NATO-a, prenosi dpa.

Incident se desio navečer 25. marta. Afganistanski zvaničnici saopćili su ranije da je u zračnom udaru NATO-a ubijeno najmanje sedam civila, među kojima troje djece.

NATO snage napale su vozilo za koje su vjerovale da prevozi pobunjenike dok je drugo vozilo koje je prevozilo civile također bilo pogođeno u zračnom udaru, navodi u saopćenju ured guvernera Helmanda.

Zajedničku istragu provodi zajednički tim afganistanske vojske i ISAF-a, saopćio je NATO.

Četiri civila koja su putovala u drugom vozilu ubijena su, a trojica ostalih ranjena u napadu.

  • Ovo je incident za žaljenje. Primjenit ćemo ono što smo naučili u ovom incidentu u budućim operacijama kako bismo eliminirali civilne žrtve, izjavio je Tim Zadalis, direktor zračnih planiranja ISAF-a.

Helmand, talibansko uporište, jedna je od najnasilnijih pokrajina u Afganistanu. Predsjednik Hamid Karzai imenovao je prošle sedmice pokrajinsku prijestonicu Lashkar Gah kao jedno od sedam područja koje će biti predane afganistanskim snagama u julu u okviru primopredaje sigurnosnih ovlasti.

Civilne žrtve glavna su tačka sporenja između afganistanske vlade i međunarodnih snaga, uglavnom iz Sjedinjenih Država.

Karzai je ovog mjeseca zatražio od NATO-a i američkih snaga da prekinu sve operacije koje izazivaju civilne žrtve nakon što je vidio ranjeno dijete koje je izgubilo ekstremitet u zračnom udaru u kojem je ubijeno devetero djece u istočnoj pokrajini Kunar.

Afghan Rights Monitor, organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Kabulu, saopćila je da su 512 civila ubili NATO-vi i američki vojnici u 2010. godini.