Svijet
0

NATO prepustio brigu o nacionalnoj sigurnosti Afganistancima

Klix.ba
NATO je prepustio brigu o sigurnosti Afganistana nacionalnim vlastima, prvi put nakon što su talibani svrgnuti sa vlasti 2001. godine.

Na ceremoniji u Kabulu, predsjednik Hamid Karzai je najavio da će se pitanjem sigurnosti od sada baviti njihove vlastite sigurnosne i vojne snage.

Posmatrači tvrde da su najbolji afganistanski vojnici dorasli zadatku, ali da i dalje postoje neke sumnje. Međunarodne trupe će ostati u Afganistanu do kraja 2014. godine i pružat će vojnu podršku, ukoliko bude potrebno.

Ceremonija predaje brige o sigurnosti održana je kratko poslije samoubilačkog bombaškog napada u Kabulu, u kojem je poginulo troje radnika afganistanske Nezavisne komisije za ljudska prava, a ranjeno više od 20 osoba.

Izvori bliski talibanskim predstavnicima potvrdili su za BBC da talibanski pokret otvara ured u katarskoj prijestolnici Dohi. To bi značilo važnu fazu u uspostavljanju političkog lica talibana, a predsjednik Karzai je naveo kako bi poslao predstavnike u Dohu na mirovne razgovore sa talibanima.