Svijet
0

NATO pozvao Gruziju da ubrza reforme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u četvrtak Gruziju da ubrza demokratske reforme i osigura nezavisnot sudstva.

Tokom posjete ovoj bivšoj sovjetskoj republici na jugu Kavkaza Scheffer je s gruzijskim predsjednikom i s drugim zvaničnicima imao "iskrene" razgovore.

"Imamo osjećaj da je politička vlast sada transparentnija. Mora se još osigurati nezavisnost sudstva", kazao je on u govoru održanom na univerzitetu u Tbilissiju.

Schefferova posjeta, prva od 2004. godine, dolazi u vrijeme kada se Saakašvili suočava s rastućim kritikama povodom spora koji ima sa svojim bivšim ministrom odbrane Iraklijem Okruašvilijem.

Okruašvili je uhapšen prošlog mjeseca zbog optužbi za korupciju, dva dana nakon što je otpužio Saakašvilija kako je od njega tražio da ubije važne ličnosti, među kojima i jednog biznismena povezanog s opozicijiom.

Bivši ministar je izrekao ove optužbe i najavio osnivanje svoje opozicijske stranke. Predsjednička administracija je odbacila ove optužbe.

"Gruzija je miroljubiva, demokratska i odgovorna zemlja. Ona će nastaviti s reformama", izjavio je Saakašvili tokom susreta sa Schefferom u Sighnaguiju, jugoistočno od Tbilissija.