Svijet
0

NATO: Povećanje ruskog kontingenta u Abhaziji jača napetosti

FENA
NATO je u srijedu ocijenio da povećanje ruskog kontingenta u Abhaziji može samo povećati napetosti u regiji.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je izjavio da Rusija tehnički ima pravo povećati broj mirovnih snaga, ali da takav potez praktično samo povećava napetosti.

Appathurai je naglasio da NATO pažljivo prati situaciju u Gruziji i u regiji i da je generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u stalnom kontaktu s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem.

Glasnogovornik NARO-a je kazao da Rusija i Vijeće NATO-a razgovaraju o ovom pitanju na nivou ambasadora, prenijele su agencije.

Podsjetio je da prema postojećem mandatu Rusija drži mirovne snage koje razdvajaju dvije strane u sukobu, ali je dodao da ruske akcije, uključujući i uspostavljanje direktnih odnosa s Abhazijom kao i izjave o spremnosti na upotrebu sile, podrivaju teritorijalni integritet Gruzije.

Appathurai je istaknuo kako je tajnik Scheffer tražio od Rusije da izmijene svoju odluku i dodao da saveznici jedinstveno i bezuvjetno podržavaju teritorijalni integritet Gruzije.

Istovremeno je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe u srijedu kazao da Washington "zabrinjavaju vijesti iz regije".